• Koppla in bilstereo

    Med en bra bilstereo går resan snabbare.

  • Tyskland tillåter självkörande bilar

    Tysklands parlament har röstat igenom en lag som ger biltillverkarna möjlighet att testa självkörande bilar på det allmänna vägnätet.

Att byta bilstereo

Musik låter ofta bäst i bilen. Det gäller nästan alla genrer. Idag är det vanligt att man har sin musik i mobilen, ofta i form av Spotify-listor. Om stereon man har i bilen inte har stöd för streaming behöver man byta den. Hur gör man det?

BilstereoVill man kunna streama musik från sin telefon till bilstereon måste den senare ha möjlighet att ta emot musiken. Detta kan ske med hjälp av olika tekniska standarder, t.ex. Bluetooth eller Apples AirPlay. Har man en äldre bilstereo måste man byta ut den, om man inte kan komplettera den med en Bluetoothmottagare.

Många drar sig nog för att byta bilstereon på egen hand. Men det är inte svårt, framför allt inte om man nöjer sig med att byta ut huvudenheten, vilket ofta är tillräckligt för att kunna lyssna på streamad musik. Eftersom man kan strunta i CD-spelaren om man ändå bara ska lyssna på musik från telefonen kan man välja en mediaspelare, som har grundare monteringsdjup. Det innebär att det ofta är lättare att montera en sådan. Det kan dock vara svårt att få bort den gamla anläggningen. Ofta måste man använda speciella verktyg, som ska tryckas in på var sin sida om, eller ovanpå, stereon som ska tas ut.

En stereo som passar

Dagens anläggningar är av plug n play-typ, där man ansluter stereons kablar till bilens kablar. Vilka kablar man behöver beror på om man har ett aktivt eller passivt ljudsystem, alltså om man har ett inbyggt eller ett externt slutsteg, och också på vilka funktioner man vill kunna använda. Om bilen har knappar för volymkontroll på ratten behövs ett rattstyrningskablage för att kunna använda denna funktion med den nya ljudanläggningen.

Det kanske är mindre viktigt i en Volvo 740, men om man har en Audi Q5 vill man naturligtvis att ljudanläggningen ska matcha den övriga interiören. Med hjälp av monteringsramar och andra tillbehör kan man få nästan vilken ljudanläggning som helst att passa in väl med interiören.