Bästa sommardäcken för i år

Varje år görs det undersökningar och tester för att du ska hitta det dubbdäck som är bäst och som passar dig. Sådana undersökningar har gjorts i år också och här går vi igenom en del av resultatet.

Vi har tidigare skrivit om att du inte ska glömma extraljus till bilen, och lika viktigt är det att du inte glömmer sommardäcken och att välja en riktigt bra modell. För att välja rätt sommardäck behöver du veta vad du är ute efter, och här berättas det om några däck på marknaden och hur bra de är.

Tester på däck

Det finns massor av olika, tester att kika på. Ett av dem är ett från Motormännen, som testat däckens körbarhet, inbromsning och stabilitet, vattenplaning, cirkelkörning, manöverbana, bränsleförbrukning, livslängd och körning i höghastighet. Där har däcken betygsatts på en femstegs skala. teknikens värld har gjort ett annat test, där de mäter vattenplaning, broms, körning på blött underlag, inbromsningar som sker plötsligt, komfort och bränsleförbrukning. Även Vi Bilägare har gjort ett test där däcken testats i fler kategorier. Frågan är vilka vinnarna blev? Det blev bland annat Michelin Primacy 3.

”Däcket får bäst betyg av alla i Motormännens test, 3,9 av 5. Michelin får högsta betyg, 5 av 5, på kategorin livslängd och är i topp i alla andra kategorier. Men smakar det så kostar det – däcket är dyrast av alla i Motormännens test”, skriver Expressen i en artikel.

Andra testvinnare

Andra testvinnande däck enligt artikeln i Expressen är Bridgestone Turanza T001 Evo, Continental Premium-Contact 5, Firestone Roadhawk, Pirelli Scorpion Verde, och Nokian Hakka Blue 2. Vilket däck passar dig? Kolla in de olika testerna och se!