Dags att byta bilbatteri?

Bilar är ett av våra mest populära transportmedel idag och bör därför tas om hand om efter det. Bilar idag drivs med bensin, diesel, etanol eller el. Men bilar kräver även ett bilbatteri för att kunna fungera korrekt. Läs mer om grunderna för hur du ser till att bilen har ett batteri som håller länge.

Ett bilbatteri är nödvändigt för att bilen och dess funktioner ska fungera korrekt och därför är det viktigt att du håller din bils batteri i gott skick, vilket även gör att livslängden på batteriet ökar. Ett välskött bilbatteri håller normalt sett i 5-7 år.

Öka livslängden på ditt bilbatteri

Det finns en del saker som du bör tänka på för att se till att du alltid har ett bra bilbatteri och för att öka livslängden på det. Det första är vintertid då det är kallt ute, om du inte ska använda bilen på länge kan det vara bra att plocka ur bilbatteriet och ställa det inomhus eller på en annan varm plats för att undvika självurladdning. Att ta ur bilbatteriet kan enkelt göras hemma, det behövs ingen verkstadsmekaniker för att utföra detta. Om du behöver ladda upp ditt batteri vid andra tillfällen så är det viktigt att se till att du har rätt laddningspänning.

Det är även svårare att ladda batteriet när det är kallt ute. Detta beror på att motspänningen blir högre vid kallt väder vilket medför att batteriet inte är lika mottagligt för ström som när det är varmt ute.

Så väljer du rätt bilbatteri

Sammanfattningsvis är det dels viktigt att sköta om sitt bilbatteri, men även att välja rätt batteri är en avgörande faktor. Hur väljer du då rätt batteri? Jo, det finns några olika saker du bör tänka på. För det första är det viktigt att se till att dit bilbatteri är av rätt storlek så att det rymms i batterlådan. Det andra är att se till att batteriet har rätt kapacitet (Ah). Se även till att välja batteri av rätt typ för just din bil gällande kvalitet och om du har en nyare eller äldre bil.