Glöm inte extraljus

Montering av extraljus på VolvoNär hösten kommer blir det mörkare på vägarna, och olyckorna ökar. Därför är det viktigt att kontrollera, och eventuellt uppgradera, ljusen på bilen.

Ljusen är bilens ögon, och nästan lika viktiga som förarens ögon för säkerheten på vägen. Det man inte ser i ljuskäglan på vägen, det ser man inte alls när det är mörkt ute. Av denna anledning är det också viktigt att anpassa hastigheten inte bara efter väglaget, utan också efter sikten. När det är svårt att se, vilket det kan vara i mörker, bör man köra långsammare. Man bör också kontrollera att hel- och halvljus fungerar innan man ger sig ut och kör i höstmörkret.

Ett sätt att göra sitt fordon säkrare är att byta ut glödlamporna mot godkända tillbehörslampor. På detta sätt kan man fördubbla mängden ljus. Byt alltid lamporna parvis, då att vägbanan inte blir ojämnt belyst.

Man kan även montera extraljus med halogen, LED eller xenon. Extraljus finns att köpa på  www.oljebaren.se. LED är det bästa valet för den som vill ha extraljus som inte reagerar på vibrationer, och finns både som extralampor och monterade på ramp. Extraljus finns i många olika styrkor, vilket gör att man kan skräddarsy belysningen efter den väg där man kör oftast. Tänk bara på att risken för att blända mötande trafik ökar med extraljus. Har du riktig otur bländar du en polisbil, som lastbilsföraren det berättas om i denna artikel gjorde.

Undvik stölder

Dessvärre är extraljus också populära att stjäla. I Borlänge ertappade polisen för några år sedan två tjuvar, som hade stulit minst 16 extraljus.

Polisen i Dalarna har fyra tips som minskar risken att bli bestulen på sina extraljus, och som också ökar chansen att få tillbaka dem om de skulle bli stulna.

  1. Märk dina ljus, så att du kan identifiera dem om de skulle bli stulna.
  2. Fotografera dina ljus. Det gör det lättare att identifiera dem.
  3. Parkera inte på platser där det är enkelt för tjuvar att montera av ljusen i godan ro. Undvik mörka parkeringar.
  4. Backa in på parkeringsplatser, så att ljusen syns framifrån. Ju mer synliga ljusen är, desto svårare att montera av dem utan att det ser skumt ut.

Andra åtgärder för bättre sikt

Det finns också andra åtgärder man kan vidta, förutom att köpa extraljus, som förbättrar sikten på mörka och regniga höstvägar. Under hösten kör man mycket med vindrutetorkarna igång, vilket leder till att de slits snabbt. Slitna torkarblad får inte bort vattnet ordentligt över hela vindrutan, utan det bildas ränder som försämrar sikten. Byt gärna torkarblad i början av hösten, och igen på våren. Och våga satsa på lite dyrare varianter. De håller längre och ger därför bättre sikt.

När det kommer till spolarvätska är däremot det omvända som gäller: det billigare alternativet är att föredra. Koncentrerad spolarvätska är inte bara billigare än färdigblandad, den ger också ett bättre frysskydd, förutsatt att du väljer en variant för vinterbruk. I vissa spolarvätskor är det tillsatt parfym, men det försämrar rengöringsförmågan.

Fler tips för hösttrafiken finns att läsa här.