• Tyskland tillåter självkörande bilar

    Tysklands parlament har röstat igenom en lag som ger biltillverkarna möjlighet att testa självkörande bilar på det allmänna vägnätet.

  • Att byta bilstereo

    Om stereon man har i bilen inte har stöd för streaming behöver man byta den. Hur gör man det?

Koppla in bilstereo – några goda råd

Med en bra bilstereo går resan snabbare. Dessutom låter många musikgenres som bäst i bilen. För detta krävs dock att bilen har en bra ljudanläggning, samt att denna är korrekt ansluten. Man vill ju få ut mesta möjliga av sin bilstereo.

Musik låter bäst i bilen, anser många. Det är inte ovanligt att sjunga i bilen, det finns många låtar om bilar, och det är vanligt att musiker ”provkör” sina nya låtar, alltså provlyssnar dem i bilen. Så det är inte konstigt om man vill ha välljud i bilen. Har den ingen ljudanläggning installerad kan man installera en själv. Det är dock några saker man bör tänka på.

De flesta bilar har kablar som är avsedda för att driva ljudanläggningen med ström från batteriet. Dessa kablar är dock för klena för att kunna garantera ett riktigt välljud. För att inte drabbas av spänningsfall rekommenderas att man drar en pluskabel på minst 7 mm2 direkt från batteriets pluspol. Kabeln behöver vara ungefär 3 meter lång, och ska inte anslutas till batteripolen förrän allt annat är inkopplat. Man vill inte ha någon ström i systemet när man arbetar med det.

Subwoofer för montering i bilKablar och filter

Även kablarna till högtalarsystemet bör ha ordentliga dimensioner, för att ge ett så bra ljud som möjligt. Kablarna är på sätt och vis viktigare än högtalarelementen, för top of the line-element kommer inte att låta som det är tänkt om man inte har korrekt dimensionerade kablar. Å andra sidan kan man få ut förvånansvärt mycket från ett billigare högtalarsystem om man väljer bra kablar. Fintrådiga supraledarkablar är ett bra val.

Den rumsliga utformningen av kupén i en bil skiljer sig en hel del från det i ett rum. För att styra hur ljudet fördelas i rummet rekommenderas att koppla in ett aktivt delningsfilter som kopplas på lågnivåkabeln mellan stereon och slutsteget. Då kan man kontrollera vilka frekvenser som går till varje enskilt högtalarelement. Ett billigare alternativ är ett passivt delningsfilter, som kopplas på pluskabeln mellan slutsteget och högtalarelementet.