Truck – behörigheter och typer

Att ta truckkort behöver inte vara krångligt och det öppnar upp många valmöjligheter till jobb för dig. Truckutbildningar hålls regelbundet runt om i landet hos både företag, privata aktörer och hos Arbetsförmedlingen. Truckar finns i många olika varianter och med skiftande arbetsuppgifter, allt från påhängstruckar bak på lastbilar till truckar med lyftkranar som hanterar containers eller truckar som lyfter bräder. Arbetar du på ett varulager kanske en plocktruck blir din närmaste arbetskamrat.

När man ska ta truckkort finns det flera typer av behörigheter. Det börjar med en grund och fortsätter sedan med fler typer och maskiner. Behöver du som arbetsgivare truckförarutbildning för dina anställda, eller kanske en repetitionskurs för att bibehålla alla färdigheter samt hålla alla säkerhetsregler och anvisningar i färskt minne hos truckförarna så går det utmärkt att prata med Linde Material Handling. Behöver du även utöka ditt förråd av truckar så finns det både nya och begagnade truckar att köpa hos Linde Material till vettiga priser.

Olika behörigheter till truck

  • A-utbildning gäller låglyftande truck och höglyftande ledtruck
  • B-utbildning gäller bland annat motviktstruck utan begränsning på lyftkapaciteten, skjutstativtruck samt det som ingår i A.
  • C-utbildning är en påbyggnadsutbildning omfattande alla specialmaskiner som inte ingår i A- B- eller D-utbildningen, exempelvis hjullastare med gaffelarmar.
  • D-utbildning gäller drag-, flak- och terminaldragtruck.

På många arbetsplatser ser arbetsgivaren till att kompetenta medarbetare får utbildning i att köra truck. Ibland kan du få möjlighet att ta truckkort som arbetsmarknadsutbildning hos Arbetsförmedlingen.

Olika typer av truckar

Truckar kommer i olika former och storlekar och hos Arbetsmiljöverket kan du läsa om vad som gäller i hanteringen. Förutom den lilla vanliga handtrucken som får hanteras utan truckkort så finns det både små och stora, med ståplats för föraren eller med helt inkapslad hytt, styrning fram eller bak eller midjestyrd, och till och med med styrning i sidled.

Den vanligaste modellen är motviktstrucken där du har ett stålchassi med stum framaxel och en pendlande bakaxel. Motviktstrucken har en motvikt i bakänden och vikten beror på vad trucken ska användas till och dess lyftkapacitet. Många truckar av det här slaget kan byta gafflarna till andra lyftanordningar för att kunna hantera last av olika form. Storleken varierar med en lyftkapacitet på 1 ton upp till truckar som klarar av 60 ton med lyftkransliknande anordningar. Dessa tyngre och större truckar används ofta till att stapla containers med och är användbara i hamnområden, till exempel.

Plocktrucken är vanlig på grossistlager när ordrar ska plockas ihop, plastas in och skickas iväg. Det finns eldrivna alternativ som inte för väsen eller ger ifrån sig avgaser, vilket är extremt viktigt i inomhusmiljöer. Dessa truckar har ofta väldigt liten svängradie för att kunna vara så smidiga som möjligt i trånga utrymmen mellan hyllorna.

En påhängstruck som sitter bak på lastbilen gör att lastbilschauffören alltid har en truck med sig vid lastning och lossning. Denna typ finns som sidlastare och även terränggående, vilket underlättar en del vid lastning av långa föremål.

Av alla modeller som finns så känns förarlösa truckar mest futuristiska, men de finns redan i bruk. En förarlös truck är datoriserad och programmeras och fjärrstyrs och kan hantera gods på egen hand utan att mänsklig inblandning behövs. Detta kan vara bra i farliga miljöer eller för att spara personal.